Om Maker spaces

Maker Spaces har sitt ursprung i den s.k. makerrörelsen, The Maker Movement. Förenklat kan man se makerrörelsen som en sammansmätning av hantverk och ny teknik. Grunden i ett Maker space är en oftast 3D-skrivare och annan utrustning som CNC-fräs, etsningsverktyg, arduinos, symaskiner m.m.
Vad är då ett maker space? En plats där vem som helst skall kunna komma och arbeta på sina eller andras projekt, dela erfarenheter och kunskap, samarbeta eller bara bolla idéer med varandra.
Verksamheten är inte begränsad till just elektronik eller teknik, utan omfattar alla praktiskt kreativa uttryck. Här står nyfikenhet i fokus. Tanken att man kan ägna sig åt allt från CNC-fräsning, pyssel med elektronik, löda kretskort, hänga i en syhörna , vika origami eller skapa texter, film eller musik.
Biblioteket är en öppen plats, där alla är välkomna och vi vilar på grunden demokrati, tryckfrihet och yttrandefrihet. På vilket sätt kan biblioteket stödja samhällsutvecklingen, på vilket sätt kan vi göra skillnad i Vaggeryds kommun?
Naturligtvis är vi med när det gäller barns läsutveckling och kunskapsinhämtande i allmänhet, vi är en kulturinstitution som sprider och skapar kultur, men vi ser också som vår uppgift att stödja kunskapsbyggande och ett behov som vi ser både nationellt och i vår kommun är att inspirera barn och ungdomar till ett intresse för naturvetenskap och teknik, att underlätta för våra industrier och företag att rekrytera kompetent personal. Där för har biblioteket i Vaggeryd, som ligger i Fenix Kultur- och Kunskapscentrum och Fenix gymnasium, främst de tekniska utbildningarna, i samarbete med Vaggeryds Näringslivsråd och Kulturskolan, bestämt oss för att skapa ett s.k. Maker space på biblioteket.
Vi kallar vårt maker space för Skaparbibblan.
Här kan du läsa mer om maker spaces och makerröreslen.

Vi är nu ett nätverk av Skaparbibblor.  Gilla vår gemensamma Facebooksida https://www.facebook.com/skaparbibblan

Annonser

2 tankar om “Om Maker spaces

  1. Ja, det är spännande med makerspace! Kom gärna med önskemål och åsikter om vad du vill ska finnas på Skaparbibblan – Vaggeryds makerspace. Biblioteket tillhör ju alla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s