På studiebesök hos Frysklab, Holland

IMG_0671[1]IMG_0746[1]IMG_0738[1]IMG_0740[1]IMG_0705[1]IMG_0721[1]

I helgen åkte en grupp från Regionbibliotek Jönköping och Vaggeryds bibliotek till Holland för studiebesök hos Frysklab i Groningen. På vägen dit hann vi även med ett stopp i Amsterdam, där vi passade på att besöka Amsterdams stadsbibliotek Obenbare Bibliotheek. Bibliblioteket invigdes 2007 och är ritat av Joe Coenen. Bibliotekets centrala placering, pampiga entré, ljusa interiör och öppettider 7-22 hela veckan lång bidrar säkert till att ca 2 miljoner besökare kommer till biblioteket årligen. Och gissa vad? De planerar att starta ett makerspace också!

Efter besöket på stadsbiblioteket åkte vi vidare till huvudmålet för resan, nämligen Frysklab. Detta är Europas första mobila Fablab i biblioteksregi, och vår förebild när vi bestämde oss för att ta fram den mobila Skaparbibblan.

Vi fick bl.a. träffa Jeroen de Boer och Albertus Douwes som först höll en workshop i hur man tillsammans kommer fram till vad som behövs för att starta ett nytt Fablab/Makerspace. Därefter besökte vi deras buss, Frysklab, i samband med att de deltog i en festival. Väldigt intressant att få se bussen i verkligheten och att få träffa Jeroen och Albertus. Jeroen (som har en konstnärlig utbildning) är nu nominerad till årets bibliotekarie i Holland!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s